Op een veilige manier contact maken met de boosheid van binnen. Leren wat er ‘achter’ die boosheid schuilgaat. Welke oude gevoelens of pijn eronder verborgen liggen. Door inzicht, te voelen en te uiten, kun je de boosheid uitwerken en uit je systeem brengen. Hierdoor ontstaat ruimte en daarmee creëer je nieuwe mogelijkheden voor jezelf.
Boosheid Uit Je Systeem

Boosheid bij Vrouwen, Nog altijd Taboe...
Ondanks de veranderende positie van vrouwen in onze maatschappij, zien we dat boosheid bij vrouwen nog voor een groot deel ‘taboe’ is. Er wordt anders gekeken naar boosheid bij vrouwen dan bij mannen. Het blijft toch iets wat niet bij vrouwen ‘hoort’.
Een vrouw hoort al gauw aardig te zijn en zacht. Vrouwen zijn verzorgers, houden relaties in stand, horen de rust en kalmte te bewaren.Een vrouw die haar boosheid laat zien wordt al gauw gezien als overdreven, onvolwassen, zelfs minder aantrekkelijk. Ook wordt ze minder serieus genomen.
Boosheid is een Signaal.
Vrouwen hebben vaak niet meegekregen hoe ze met boosheid om moeten gaan. Ze zijn ontmoedigd boosheid te voelen of deze op waarde te schatten. Ze hebben geleerd de boosheid binnen te houden of te ontkennen.
Maar boosheid is een belangrijk signaal waar we eigenlijk naar zouden moeten luisteren. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er een emotioneel thema in je leven niet gezien wordt of dat je geregeld ‘te veel water bij de wijn doet’. Misschien geef je teveel van jezelf, laat je je verlangens, waarden en principes te weinig gelden in jouw leven. Of misschien betekent het dat iets jouw groei in de weg staat.
De Prijs als je Boosheid Binnen Houdt.
Hoe meer we boosheid niet (durven) te zien, hoe meer we deze binnen houden en hoe meer deze boosheid zich gaat opstapelen. Vaak doen vrouwen dit al heel lang.
De prijs die je hiervoor betaalt is hoog. Het beïnvloedt ieder aspect van je leven, zowel emotioneel, mentaal als fysiek. Het houdt je ook gevangen in rollen waarin je niet wilt zitten. Het geeft ruis op de lijn naar anderen. Het kan somberheid en depressieve gevoelens in de hand werken. Ook kan het angst veroorzaken.
En als je langere tijd boosheid binnenhoudt en opkropt, kun je zelfs fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn, een hogere bloeddruk, spijsverterings-problemen en uiteindelijk zelfs hartklachten.
Boosheid als bedekkende deken...
Boosheid ligt vaak als een soort ‘deken’ over andere gevoelens heen. Meestal zijn dit gevoelens die we niet graag voelen. Er kan bijvoorbeeld angst onder liggen, verdriet of schaamte.
Boosheid kan ook over een stuk rouw liggen. Niet alleen rouw die te maken heeft met het verlies van een dierbare. Maar ook rouw bij verlies van gezondheid, jeugdigheid of het verlies van een bepaalde vrijheid. De boosheid staat dan het rouwen over de realiteit in de weg en blokkeert zo de weg om verder te kunnen.
Wat kun je er aan doen?
Je kunt wel degelijk iets constructiefs doen met je boosheid. Want vaak ligt hier oude pijn aan ten grondslag. Oude gevoelens van afwijzing, het niet jezelf kunnen zijn, verliesgevoelens, in de steek gelaten zijn, noem maar op. Met de boosheid beschermen we als het ware de kwetsbare gevoelens van onszelf.
Belangrijk is om te gaan zien welke negatieve overtuigingen of oude besluiten achter deze boosheid schuilgaan. Daarnaast brengt het uiten en laten afvloeien van de boosheid ruimte en ontspanning. Vanuit die ruimte kun je een nieuwe beslissing nemen ten aanzien van de overtuiging die onder de boosheid lag.
Reken af Met je Boosheid!
Zodat je weer ruimte krijgt om bij je diepe gevoel te komen. Zodat je jezelf weer kunt zijn.